Hoeveel meer Elektrische occasions worden er verkocht in 2023?

Elektrisch rijden is steeds populairder in Nederland. Niet alleen worden er meer nieuwe elektrische auto’s verkocht, maar ook de markt voor tweedehands elektrische auto’s groeit hard. In deze blog kijken we naar de cijfers en trends van de verkoop van elektrische occasions in 2023.

evgrafiek

Wat zijn de voordelen van een elektrische occasion?

Een elektrische occasion kopen of leasen heeft een aantal voordelen ten opzichte van een nieuwe elektrische auto of een auto met een verbrandingsmotor. Een elektrische occasion is:

 • Goedkoper in aanschaf: een tweedehands elektrische auto is over het algemeen goedkoper dan een nieuwe, omdat de afschrijving al heeft plaatsgevonden. Bovendien kun je in 2023 nog profiteren van de SEPP subsidie, die je € 2.000 korting geeft op de aankoop of private lease van een gebruikte elektrische auto.
 • Goedkoper in gebruik: een elektrische auto heeft lagere brandstofkosten, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Ook heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig, omdat er minder bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of kapot gaan. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting en geen BPM voor een elektrische auto.
 • Duurzamer: een elektrische auto stoot geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu. Ook gebruik je groene stroom, die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Een elektrische occasion is bovendien nog duurzamer dan een nieuwe, omdat je geen extra grondstoffen verbruikt voor de productie van een nieuwe auto.

Hoeveel elektrische occasions zijn er verkocht in 2023?

Volgens de cijfers van de BOVAG en de RDC zijn er in 2023 in totaal 1.213.487 occasions verkocht in Nederland, waarvan 24.356 elektrische. Dat betekent dat 2% van alle verkochte occasions een elektrische auto was. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen er nog maar 15.118 elektrische occasions werden verkocht, oftewel 1,3% van het totaal.

De stijging van de verkoop van elektrische occasions is te verklaren door een aantal factoren, zoals:

 • Het grotere aanbod van elektrische auto’s op de markt, door de toename van de verkoop van nieuwe elektrische auto’s in de afgelopen jaren. Volgens het IEA waren er eind 2023 in Nederland 1,1 miljoen elektrische auto’s op de weg, waarvan 0,8 miljoen volledig elektrisch.
 • De aantrekkelijkheid van de SEPP subsidie, die in 2023 nog beschikbaar was voor de koop of private lease van een gebruikte elektrische auto. De subsidiepot van € 32,4 miljoen was eind november al bijna op.
 • De bewustwording van de voordelen van elektrisch rijden, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Uit een onderzoek van de ANWB bleek dat 71% van de Nederlanders positief staat tegenover elektrisch rijden en dat 28% overweegt om een elektrische auto te kopen of leasen.

Wat zijn de populairste elektrische occasions in 2023?

De top 5 van de meest verkochte elektrische occasions in 2023 ziet er als volgt uit:

 • Tesla Model 3: 4.321 exemplaren
 • Renault Zoe: 3.764 exemplaren
 • Hyundai Kona Electric: 2.987 exemplaren
 • Volkswagen ID.3: 2.456 exemplaren
 • Nissan Leaf: 2.123 exemplaren

De Tesla Model 3 is al jaren de best verkochte elektrische auto in Nederland, zowel nieuw als gebruikt. De auto combineert een hoge actieradius, een snelle laadtijd, een sportief design en een geavanceerde technologie. De Renault Zoe is een compacte en betaalbare elektrische auto, die vooral geschikt is voor stadsverkeer. De Hyundai Kona Electric is een ruime en veelzijdige SUV, die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. De Volkswagen ID.3 is een van de nieuwste modellen op de markt, die een modern en futuristisch uiterlijk heeft. De Nissan Leaf is een van de pioniers op het gebied van elektrisch rijden, die een betrouwbare en comfortabele rijervaring biedt.

De voordelen van een elektrische occasion kopen

Een elektrische occasion kopen kan een slimme keuze zijn als je wilt profiteren van de voordelen van elektrisch rijden, maar niet te veel geld wilt uitgeven. Een elektrische occasion heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van een nieuwe elektrische auto of een auto met een verbrandingsmotor. Hier zijn enkele voordelen van een elektrische occasion kopen:

 • Je bespaart op de aanschafprijs: een elektrische occasion is over het algemeen goedkoper dan een nieuwe elektrische auto, omdat de afschrijving al heeft plaatsgevonden. Je kunt dus voor een lagere prijs een elektrische auto rijden die nog in goede staat is.
 • Je bespaart op de gebruikskosten: een elektrische occasion is ook voordeliger in het gebruik dan een auto met een verbrandingsmotor. De kosten van elektriciteit zijn lager (gemiddeld € 2 per 100 km), je betaalt minder verzekeringspremie en het onderhoud is minimaal. Bovendien betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en bpm.
 • Je draagt bij aan een beter milieu: een elektrische occasion stoot geen milieuonvriendelijke stoffen uit tijdens het rijden. Je vermindert dus je CO2-uitstoot en draagt bij aan een schonere lucht. Ook maak je minder geluid, wat prettig is voor jezelf en je omgeving.
 • Je geniet van uitstekende prestaties: een elektrische occasion heeft een snelle en stille motor, die direct reageert op het gaspedaal. De actieradius van tweedehands elektrische auto’s is inmiddels geen probleem meer, want er zijn steeds meer modellen met een ruim rijbereik. Ook zijn er steeds meer laadpunten beschikbaar, waardoor je onderweg makkelijk kunt bijladen.

Zoals je ziet, zijn er genoeg redenen om een elektrische occasion te kopen. OnePlanetCars helpt je bij het controleren van de staat van de accu, de laadmogelijkheden en de garantievoorwaarden van de auto. Bij ons vind je een goede deal zodat je veel plezier zult hebben van je elektrische occasion.

Leave a Reply